Familjeabonnemang från Tre

80/100 poäng

Se alla erbjudanden

3 familjeabonnemang

3 familjeabonnemang är ett klassiskt familjeabonnemang där det finns flera olika paket att välja mellan. Något som utmärker 3 familjeabonnemang är att alla användare delar på en och samma surfpott. Detta skiljer sig något från många andra konkurrerande operatörer på vars familjeabonnemang varje individuell användare får en egen surfpott.

När man ska teckna ett 3 familjeabonnemang så är det första man behöver göra att teckna ett huvudabonnemang. Hur mycket det kostar skiljer sig mellan olika typer av abonnemang och den största skillnaden mellan de olika paketen är hur stor surfpott som ingår.

När man väl har ett huvudabonnemang kan man börja lägga till flera medlemmar på abonnemanget. Varje extra medlem som man ansluter till abonnemanget kostar 99 kronor i månaden. Något som är populärt med 3 familjeabonnemang är att de extra användare man ansluter inte behöver vara familjemedlemmar eller ens skrivna på samma adress. Det går bra att ansluta släktingar, vänner, bekanta och andra som bor på helt andra adresser.

En stor fördel med 3 familjeabonnemang är att det blir väldigt billigt om man väljer ett huvudabonnemang med relativt låg surfpott. Till exempel så finns det ett abonnemang där en surfpott på 15 GB i månaden ingår. För detta abonnemang kostar huvudabonnemanget 299 kronor i månaden. För varje ny familjemedlem som läggs till på abonnemanget kostar det 99 kronor. Ett 3 familjeabonnemang med en surfpott på 15 GB och fyra extra användare kostar således bara 139 kronor i månaden per person.

En annan stor fördel med 3 familjeabonnemang är att 3 har ett oerhört starkt mobilnät i de mellersta och sydliga delarna av Sverige. Det är en enorm fördel för de allra flesta svenskar eftersom majoriteten av landets invånare bor i just de sydligare eller de mellersta delarna. Detta kan dock vara en nackdel för de som bor längre norrut i vårt land eftersom täckningen inte är lika bra längst upp i norr.

Exakt hur bra täckning 3 har där just du bor går att kolla upp via täckningskartan som finns på operatörens hemsida. Det är alltid en bra ide att se över täckningskartan och kolla upp hur bra täckningen är där du bor innan du tecknar ett mobilabonnemang.

En annan fördel är att det är möjligt att portera ett nummer från en annan operatör till en extra användare när man lägger till en ny familjemedlem i ett 3 familjeabonnemang. Detta görs enkelt när man har loggat in på Mitt3. Där kan man gå in under fliken “nummerflytt och nummervisning” och fylla i det numret som ska flyttas med för den extra användaren.

En nummerflytt är något som oftast tar ett par dagar att genomföra. Processen är väldigt smidig och något som är väldigt uppskattat eftersom de flesta ofta vill behålla sitt gamla nummer när man byter abonnemang.


Den största nackdelen med 3 familjeabonnemang är att alla användare som är anslutna till abonnemanget delar på en och samma surfpott. Det innebär att surfen tar slut för alla om någon användare surfar väldigt mycket. Det räcker med att en person som är ansluten till abonnemanget gillar att streama serier eller filmer i sin telefon för att surfen ska gå åt snabbt och det drabbar då alla.

En annan nackdel kopplat till den gemensamma surfpotten är att andelen surf per person minskar drastiskt ju fler man ansluter till abonnemanget. Om man exempelvis har ett 3 familjeabonnemang med 50 GB surf i månaden och ansluter totalt sex familjemedlemmar till abonnemanget så får var och en i snitt mindre än 10 GB att surfa för varje månad.

3 familjeabonnemang passar bra för de familjer som vill ha ett gemensamt familjeabonnemang till ett lågt pris och inte har något emot att dela på en gemensam surfpott. Det passar också väldigt bra för de familjer som inte surfar särskilt mycket via sina telefoner och därmed inte behöver en särskilt stor surfpott.

3 familjeabonnemang passar också bra för familjer som reser utomlands ibland, till exempel på semester på sommaren, och då vill kunna surfa med sina mobiler. Inom EU/EES och vissa andra länder delar alla användare som är kopplade till samma 3 familjeabonnemang på den surfpott som ingår i huvudabonnemanget – på exakt samma sätt som det fungerar hemma i Sverige.

Detta gäller dock inte för det obegränsade mobilabonnemanget där alla användare redan har varsin egen surfpott på upp till 60 GB surf i månaden. Detta är en relativt stor surfpott men samtidigt mindre än de som erbjuds i de största abonnemangen hos de flesta andra operatörer på marknaden.

En annan grupp som 3 familjeabonnemang passar väldigt bra för är för de som vill kunna lägga till vem som helst i sitt familjeabonnemang. Extra användare måste alltså inte ingå i familjen eller ens vara skrivna på samma adress som den person som står som ägare till huvudabonnemanget. Det går bra att lägga till släktingar, vänner eller bekanta som bor någon helt annanstans.